"Gelukkig ben jij.."

… Als jij vertrouwen op de Heer stelt’. Pfoeh. Dat horen we vaak zat, maar wat is dat vertrouwen dan precies? Waar zit het ‘m dan precies in? Soms denk ik dat het neer komt op gewoon je leven leiden en God zo veel mogelijk te betrekken in wat ik doe. En vooral hardop zeggen dat ik God vertrouw.

Begrijp me niet verkeerd hoor. Ik houd ontzettend veel van de Heer en ik wil super graag Hem betrekken in alles. Zeg maar, dat échte vertrouwen. Maar in het dagelijks leven is het ineens zo lastig. Ken je dat gevoel? En dan weet ik wel dat het (blijkbaar) beter voor me is als ik Hem echt vertrouw. Maar zeg me dan asjeblieft hoe?!

Maar gelukkig is de man, die op de Here vertrouwt en al zijn geloof en hoop op Hem richt.
 
(Jeremia 17:7, HTB)

Weer zo’n prachtige tekst. Amen, en wat een hoop geeft dat. Het is zo’n fijn gevoel om te weten dat we Hem echt kunnen vertrouwen. Hoop zorgt ervoor dat angst verdwijnt. En ja, dan ben je ontzettend gelukkig. Maar soms vergeet ik wat écht geluk in Gods context betekent.


Geluk is als een lach
Zoals ik het woord ‘geluk’ ken, gaat het om die lach op je gezicht, geen moeite kennen en dat alles op rolletjes loopt. Want zo omschrijven wij toch geluk? Ons land staat zelfs op de zesde plaats op de lijst van de meest gelukkige landen ter wereld. Het onderzoek baseert zich op welvaart, sociale gelijkheid en verbondenheid en vertrouwen in de samenleving en overheid.

Grappig om hier dan ook weer te lezen dat geluk dus blijkbaar samengaat met vertrouwen. Vertrouwen dat er genoeg geld is, vertrouwen dat men omkijkt naar jou en vertrouwen dat het goed gaat in je land. Geen zorgen is de clou.

Maar in de Bijbel wordt dit geluk nog veel verder getrokken. En in Jeremia 17:5-8 (HTB) wordt het wat meer duidelijk waar het verschil zit:

De Here zegt: “Vervloekt is de man die zijn vertrouwen stelt op sterfelijk mensen en zijn
 hart van God afkeert. Het lijkt op een kale struik in de woestijn, zonder enige hoop voor
de toekomst, hij staat op zoute grond in een barre wildernis waar geen mens woont. Maar
gelukkig is de man die op de Here vertrouwt en al zijn geloof en hoop op Hem richt. Hij
lijkt op een boom die aan een rivier staat, een boom die geen last heeft van de hitte en
niet lijdt onder maandenlange droogte. Zijn bladeren blijven groen en hij blijft vrucht dragen.

De grote illusie

Hier gaat het dus om twee soorten mensen:

1. Zij die hun vertrouwen op mensen stellen: ons leven is maakbaar geworden en het lijkt alsof we het
onder controle hebben. We vertrouwen op onszelf in zekere zin (geld, werk en gezondheid).

En als het anders loopt in moeilijke tijden? Wat als we geen geld hebben? Wat als we geen baan hebben? De stress en de moeite zullen ons uitputten en ons geestelijk verzwakken.

Dit ken ik dan maar ook al te goed. Een jaar geleden zag ik ongeveer alles instorten wat voor mij op dat moment belangrijk was: studie, relatie, vriendschappen, geld. Om vervolgens ook zelf in te storten. Ik was zo verzwakt omdat ik continu op mezelf vertrouwde. Ik moest zelf alle ballen hooghouden. Keihard werken voor mijn studie, een goede vriendin zijn, actief zijn op mijn studentenvereniging. Ik vertrouwde erop dat ikzelf goed genoeg was dat ik dit allemaal wel kon.

De bubbel die barst
Dat was toch een grote illusie. En God heeft die bubbel van mij eens goed doorgeprikt. En daarmee kom ik bij een tweede soort mens:


2. Zij die hun vertrouwen op God stellen: hun kracht zal nooit tot een einde komen, omdat God hun
kracht is. En deze kracht is niet alleen voor jezelf, maar juist ook voor anderen.

Makkelijk gezegd, maar hoe kunnen we dit nou elke dag doen? Ik wou dat ik je stappenplan kon geven over hoe je écht op God kunt vertrouwen. Maar stap één is om je echt te beseffen dat het geluk dat bij God vandaan komt heel anders is. Het betekent niet dat je financiën dan altijd genoeg zijn, het betekent dat je dit terug geeft aan God. Het zal niet betekenen dat je leven voorspoedig loopt, waarschijnlijk zelfs het omgekeerde. God wil je helpen zodat je op Hem gaat vertrouwen. Daarom kom je soms op momenten in je leven dat je dan de keuze hebt: kies je voor de mens of kies je voor God?

En als je voor de juist kiest zal je een eeuwigdurende lach hebben…

Aan de slag!
* Stress jij over bepaalde dingen? Zijn er dingen die je in je leven vanzelfsprekend vindt? Schrijf ze op en bidt daar regelmatig voor.
* Zijn er dingen waar jij je toevlucht in zoekt? Geluk stellen in vrienden, in eten of in series/films kijken? Zoek een gezondere manier waar je je toevlucht kan zoeken.
* Bid en zeg hardop dat je God vertrouwt, elke dag opnieuw.

Volg ons

Blijf op de hoogte

& ontvang onze twee maandelijkse nieuwsbrief

Warning: Use of undefined constant useFullPageCache - assumed 'useFullPageCache' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/site/mainFunctions.php on line 210