De vrucht van de Geest

Liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

Dat zijn ze, en het is me nogal wat. De leidraad om te checken of we het wel goed doen. Nou, ik kan je dan één ding vertellen. Ik scoor vrij laag met mijn hemelpunten voor de checklist van de vrucht van de Geest. Op trouw scoor ik hoog, eerlijkheid zou ik ook hoog op scoren, maar die staat er dan weer niet tussen. Blijdschap, zachtmoedigheid en zelfbeheersing zijn punten waar ik echt nog wel aan kan werken. Zou je kunnen compenseren met de eigenschappen die je misschien wat minder bezit met een eigenschap waarvan je overvloeit?

Galaten 5

Hieronder deel ik een aantal verzen die mij opvielen uit dit stuk:

16 Ik bedoel dit: laat je leiden door de Geest en niet door je 'ik'. 17 Want wat het 'ik' wil, is precies het tegenovergestelde van wat de Geest wil. En wat de Geest wil, is precies het tegenovergestelde van wat het 'ik' wil. Jullie moeten dus niet doen wat je maar wil. 18 Maar als jullie je door de Geest laten leiden, is de wet van Mozes niet voor jullie. 

22 Maar door de Geest ontstaan liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, hulpvaardigheid, zelfbeheersing.  25 Laat je dus leiden door Gods Geest. Dan zul je ook door de Geest op het rechte pad blijven. 

Je laten leiden

In dit stuk gaat het over wat God van ons vraagt. Je laten leiden door de Geest. Wat voor mij voelt alsof het zo komt aanwaaien. Want als iemand je leidt, dan hoef je zelf niet zo veel te doen, dan kan je blindelings volgen. Maar wat het ingewikkeld maakt is je ‘ik’ ofwel ‘je ego’. Die kan je totaal de andere kant opsturen, je ophouden of afleiden, waardoor je het zicht op diegene die je leidt kan verliezen.  

Wanneer je, je laat leiden door de Geest op jouw levenspad kan er iets heel moois uit jou komen en zal je steeds meer op Jezus gaan lijken.  Ik kan me voorstellen dat het na het lezen van deze Bijbelverzen het je duizelt voor de ogen. Waar moet je beginnen om dit allemaal eigen te maken? Het is logisch dat je met de ene eigenschap meer affiniteit voelt dan met het andere. Ik ken weinig tot geen mensen die al deze eigenschappen bezit. Is het dan onbegonnen werk of mogen we hierin leren en groeien? Moeten we het allemaal volledig bezitten of mogen we ook van elk onderdeel een beetje in ons hebben en elkaar hierin versterken.  

Nu even praktisch...

Ik laat je niet zitten met al deze vragen. Maar heb ook geen pasklaar antwoord. Ik besef mij maar al te goed hoe lastig deze eigenschappen zijn. En dat wij als mens tekortschieten. Maar wel wil ik graag met je meedenken. Want wat nou als we elke eigenschap van de vrucht van de Geest per week iets meer benadrukken. Dan hakken we het in stukjes en maken we het kleiner. Ga deze week eens bezig zijn met de liefde en volgende week met ‘blijdschap’ enz. Hieronder een paar leuke tips. Ik weet zeker dat als je hier mee bezig gaat Zijn, de Geest in je zal groeien.

Liefde – week 1 – Vertel eens iemand in het bijzonder deze week dat je van hem of haar houdt. Misschien vind je woorden lastig en is dat niet helemaal jouw liefdestaal. Verpak het dan in een gebaar, een kaartje, een cadeautje of door een bord eten.

Blijdschap – week 2 - Blijdschap valt voor mij samen met dankbaarheid. Schrijf deze week een elke avond drie dingen op waar je dankbaar voor bent. De blijdschap in je hart zal dan groeien en je doen beseffen hoe rijk gezegend we zijn.

Vrede – week 3 – Keer wat vaker naar binnen. Dat hoeft niet door hele uitgebreide meditaties. Maar zoek de vrede in jezelf op door een mooi lied op te zetten en aandachtig (met je ogen dicht) te luisteren. Voel Gods liefde en aanwezigheid jou en je geest versterken.

Lankmoedigheid – week 4 – lankmoedigheid is geduldig, vergevend/genadig en verdraagzaam zijn. Bedenk voor wie je al lange tijd wrok koestert. Wie je misschien al te vaak vergeven hebt. Ga terug naar de kern en bedenk hoe God elke keer opnieuw jouw zonden vergeeft (psalm 103:12)

Vriendelijkheid – week 5 – Ik weet het, we hebben vaak haast en zeker niet de tijd om altijd een praatje te houden. Maar wat nou als je iedereen die je deze week tegenkomt begroet met een ‘hallo’, een knikje of een zwaai. In dit kleine gebaar zit Zijn Geest vol vriendelijkheid en kan een lach op het gezicht van de ander tonen.

Goedheid – week 6 – Misschien heb je net als ik snel een mening over een ander klaar. Misschien houd je het in je hoofd en misschien flap je het er wel te snel uit. Probeer deze week eens bij alles wat je wil zeggen over een ander na te gaan of het ten goede is van een ander.  

Trouw – week 7 – In deze week gaan we niet alleen maar kijken naar hoe je trouw naar anderen kan zijn – wat je natuurlijk ook niet moet vergeten – maar hoe ben je deze week trouw aan jezelf? Wat zijn jouw normen en waarden? Blijf je daar deze week bewust van. Schrijf ze uit, zodat je er elke dag op terug kan vallen.

Zachtmoedigheid – week 8 – Laten we beginnen bij jezelf. Zachtmoedigheid voor jezelf. Want als je daarmee begint kan je ook milder zijn voor de ander. Wat heb jij deze week nodig? Chocola? Een uurtje in bad? Afspreken met een vriendin? Geef en gun het jezelf. En oordeel niet te hard. Schrijf het voor jezelf op – wat verdien jij deze week om zachter voor jezelf te zijn?

Zelfbeheersing – week 9 – Waar strijd je mee? Waar baal je elke keer opnieuw weer van als je het toch gedaan hebt? Ik kan me voorstellen dat dit punt in tegenstrijd kan zijn met vorige week. Want het kan zo dichtbij elkaar liggen. Wat nu als eten jouw strijd is en ik deze week zeg dat je, je moet beheersen, terwijl ik vorige week zei dat je lief moet zijn voor jezelf en die chocoladereep maar moet verorberen. Maak deze week een onderscheid in wat je nodig hebt om zachter voor jezelf te zijn. En schrijf daarachter eens of dit ook in andere mate kan. Lief zijn voor jezelf in bijvoorbeeld de vorm van eten kan ook door een blokje chocolade te nemen en daar extra van te genieten. Zo geef je aandacht aan je gevoel maar leer je ook zelfbeheersing door niet alles naar binnen te werken. Het opschrijven hier van geeft inzicht en lucht.

Maar bovenal...  

Bid onophoudelijk. Om kracht, om wijsheid, om Zijn nabijheid en Zijn Geest. Bid en lees Zijn Woord, Gods woorden in de Bijbel. Zoek iedere dag het contact met Vader, Zoon en Geest op. Bouw een relatie met Hem op. Want deze “goede werken”, deze vruchten van de Geest, hoeven, nee kunnen en willen we zelfs niet uit onszelf. Het is de Geest die deze vruchten in ons wil laten groeien. Zo staat het ook geschreven in vers 25 van Galaten 5: Laat je dus leiden door Gods Geest. Dan zul je ook door de Geest op het rechte pad blijven. 

 
PS. Hebben jullie ook altijd met het lezen van de vruchten van de Geest het liedje van Elly en Rikkert in jullie hoofd? Ik wens je..

Ik wens je liefde blijdschap vrede en een heleboel geduld.
Vriendelijkheid, goedheid, trouw en tederheid
Dat jij jezelf beheersen zult
 
Dat is de vrucht van de Heilige Geest,  
Die ons eeuwig leven geeft

Jocelynn | Blogger

Jocelynn van den Berg (25) | Als ze niet aan het zingen, schrijven of regelen is vind je haar bij vriendinnen, op het terras of op haar werk. Houdt van mensen, houdt van God en sinds kort ook van het leven na lang op een zwarte wolk te hebben gedreven.

Volg ons

Blijf op de hoogte

& ontvang onze twee maandelijkse nieuwsbrief

Warning: Use of undefined constant useFullPageCache - assumed 'useFullPageCache' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/site/mainFunctions.php on line 210