We verdiepen ons weer een stukje in de onze cultuur en maatschappij. Als laatste cultuurvraag aan de Psycholoog vraag ik hem wat nu het diepste punt is dat ons raakt als mensen. Matthijs grijpt hier niet terug op onze cultuur, maar gaat verder terug naar de zondeval. Want er is iets in ons wat nooit zal veranderen.Voordat ik verder ga, eerst een disclaimer: ik ben niet als theoloog geschoold,
so don’t judge me. We gaan namelijk terug naar Adam & Eva: God heeft de mens geschapen met een vrije wil (als je wilt dat we het daar eens over hebben, graag). Deze vrije wil in de mens zorgde voor verleiding, dat werd versterkt door aanmoediging van de slang.
Het gevolg van die hapDe zekerheid die Adam & Eva hadden in het paradijs verdween toen Eva een hap nam van de vrucht. Ze stonden op één lijn met hun maker en God. Deze universele overstijging van hun mens-zijn lieten ze los toen ze in zonde vielen. Culturen veranderen, mensen veranderen. Maar het verlangen naar die overstijging in het menselijk leven zit er bij ons diep ingebakken. C.S. Lewis heeft hier genoeg over geschreven als je hier een meer over wilt lezen.
Het gevolg van die hap uit de vrucht is dat wij altijd datgene willen wat niet mag. We zoeken naar iets overstijgends. We willen meer. We willen een moraal. Een doel. Een bestemming. En iedereen heeft deze existentiële crisis: waar leef ik nou voor? (Luister eens naar de bestemming van Marco Borsato).
Ik denk dat we allemaal onder deze gedachte leven. En ik zeg hier bewust onder; omdat het soms als een enorme last voelt. Een last die zoveel druk op je legt. Want in je voel je continu het gevoel meer te moeten bereiken. Tim Keller benoemt in zijn boek
Bevrijd van jezelf dat het je ego is die continu zeurt: 'Het is nooit voldoende, dat gevoel gaat nooit weg. Het wil meer aandacht en pusht steeds meer te bereiken.'
Om dat ongelukkige gevoel zo min mogelijk te voelen, gaan we op zoek naar iets wat het kan stillen. We zoeken het op internet, in geld en zelfs ook de maakbaarheid van het leven. We leven met een eis en leven alsnog niet in de vrijheid die God voor ons voor ogen heeft.
Hoe herken je dit bij jezelf? Tim Keller heeft mij geholpen mijn ego te ontdekken. En dat is een best intensief proces. Maar probeer eens voor jezelf op een rijtje te zetten wat voor jou nodig is om een leuk leven te hebben. Is dat een diploma? Je droombaan? Het ontdekken wat God wilt voor je leven? Mensen dienen? Een eigen huisje? Je trouwdag?
Volgens mij stellen we allemaal doelen in het leven. En ik denk zeker dat dat gezond is. Maar misschien moeten we eens kritisch naar onze ego kijken. Want welk verlangen vullen wij eigenlijk als we bereiken wat we willen bereiken? Ben je gelukkig als je eenmaal die vriend hebt en getrouwd bent? Neemt dat alle zorgen en dat lege gevoel in je weg?
Laten we het in Gods licht zettenIk ben bang van niet. Want we zoeken altijd naar dat overstijgende gevoel. Het gevoel voldoende te zijn. Het gevoel dat we ergens bij horen, dat we er toe doen. Dat is een best heftig besef en dat kon ik ook niet in één keer toelaten in mijn leven. Dus ik denk dat het goed is als we nu alles wat we besproken hebben in het licht van God zetten. Dat we Zijn waarheid omarmen in ons leven: daarmee gaan we aan de slag in de volgende drie blogs.
Wat kan je nu doen?
# Bestel en lees het boekje van Tim Keller -
Bevrijd van Jezelf. Hij geeft een theoretische achtergrond om het vervolgens in het licht van Paulus jou kenbaar te maken dat Jezus jou bevrijdt van alle aanklachten die je tegen jezelf maakt.
# De doelen die je stelt in het leven: durf jij deze in het licht van God te bekijken en na te denken of je het doet voor de vervulling in jezelf? Of omdat je in vrijheid leeft omdat je al voldoende bent in Gods ogen?