#1 De ander is altijd succesvoller

Psycholoog Matthijs en ik zitten in zijn kamertje. We gaan in gesprek over de huidige cultuur en waarom zoveel jongvolwassen zo onder druk staan. In deze serie zoek ik uit wat die prestatiecultuur precies is en ga ik ook op zoek naar antwoorden hoe wij daar mee om kunnen gaan. Want ik denk dat ik nog genoeg kan leren als burn-out jongvolwassene.

Matthijs vertelt: “Alles is mogelijk en het gaat ondertussen nog veel verder dan dat. Want online zie je alle succesvolle mensen, ook die verder weg van jou staan. En het lijkt ook nooit te stoppen. Het zorgt ervoor dat wij verstarren met de gedachte ‘Op het internet zie ik duizend mensen die het veel beter kunnen’.”

Het constant vergelijken met andere mensen is groter dan ooit te voren. Al zit het ook in de mens altijd meer te willen: God gaf aan Mozes ook niet zonder reden het gebod niet jaloers te worden op wat anderen hebben. De cultuur om ons heen laat elke dag zien dat perfectie wel te bereiken valt. Het lijkt in iedereens leven wel zo te zijn. Hoewel we dondersgoed weten dat social media niet het hele verhaal vertellen, maar onze hersenen slaan we het wel zo op.

En welke man wil nou niet meer geld, een groter huis, een mooie vrouw en succesvol zijn? Alles mag beter, groter en mooier. En welke vrouw wil nou niet knapper, slimmer en zorgzamer zijn? Met ook nog een een fijn huwelijk met een knappe man. Zeg maar die Spreuken 31 vrouw?

Die lat hebben we altijd al bij onszelf gelegd, maar omdat we onze lat nu kunnen vergelijken met duizend andere mensen komt die lat telkens een klein beetje hoger te liggen. Uit onderzoek is ook gebleken dat perfectionisme juist versterkt wordt door de sociale omgeving. Niet je ouders of je interne criticus. Nee, het oordeel van de mensen om je heen is harder dan ooit te voren. De sociale context stelt hogere eisen en ondertussen willen we ons perfectionisme juist laten zien om een goed oordeel te krijgen.  Het wordt voor ons steeds moeilijker om met die druk om te gaan.

Niet voor niets stijgen angst, depressie, zelfmoordgedachten en burn-out onder onze generatie. De cultuur zegt namelijk dat onze waarde en positie als mens gebaseerd is op onze eigen verdienste. Ga daar maar aan staan.

Stel daarom eens de volgende vragen aan jezelf:
# Het feit dat ik elke dag uit bed kom, voor mezelf zorg en adem, is dat al genoeg voor mij?

# Welke meningen zijn belangrijk voor jou? En welke opmerkingen maken het dat je gestresste gevoelens krijgt?

# Voel ik ook druk om een ‘goede christen’ te zijn? Mijn naaste te dienen, genoeg stille tijd te houden en evangeliseren op mijn werk?

Volgende keer ga ik verder met mijn zoektocht: Bepaalt internet de eis?

Volg ons

Blijf op de hoogte

& ontvang onze twee maandelijkse nieuwsbrief

Warning: Use of undefined constant useFullPageCache - assumed 'useFullPageCache' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/site/mainFunctions.php on line 210